Boj za bogata nahajališča plina v Pomurju

Po poročanju današnjega Dnevnika poteka boj za obvladovanje velikih plinskih nahajališč v Prekmurju. Družba Nafta Geoterm, ki se prodaja na javnem razpisu, je zanimiva tudi zaradi lastništva ogromnih zemljišč v okolici nahajališča oziroma služnostne pravice čeznje,  hkrati pa ima vzpostavljeno tudi  infrastrukturo za dobavo plina.

Po več letih raziskovanja, ali se v globinah  Pomurja nahaja zadosti  plina za izkoriščanje v komercialne namene, je angleško podjetje  Ascent Resources pred dnevi z veliko verjetnostjo  to potrdilo. “Predhodno testiranje na plitkejši stopnji je pokazalo stabilno raven okoli 8,5 milijona kubičnih metrov na dan oziroma ekvivalentno 1420 sodčkov nafte na dan,” je podjetje objavilo na svoji spletni strani.  Po nekaterih informacijah bi lahko celotne zaloge plina v  Pomurju  znašale več kot 12  milijard  kubičnih metrov, omenjajo pa se tudi precej večje količine. Slovenija sicer na leto porabi dobro milijardo standardnih kubičnih metrov plina.

Ascent Resources ima sicer 75 odstotkov pravic do prihodkov od črpanja plina na slovenski strani in 50 odstotkov pravic do prihodkov na madžarski strani.

Kljub potencialu za bajne dobičke pa se družba Nafta Geoterm prodaja na javnem razpisu.  Prodaja se 100-odstotni delež z osnovnim vložkom v nominalni vrednosti 1.560.674 evrov, ponudbe pa zbirajo do 7. decembra. Hitenje s prodajo pa naj bi razburilo Petrol, ki se tudi zanima za nakup delov družbe. Motijo jih kratki roki. Nekaj dni pred iztekom roka pa naj bi o oddaji ponudbe začela razmišljati tudi Občina Lendava.
Comments are closed.