Največja razlitja nafte

Vsake toliko časa smo priča okoljskim katastrofam, ki so posledica razlitja nafte. Čiščenje razlitja nafte lahko traja mesece ali leta, posledice za okolje pa so katastrofalne.   Največje razlitje nafte v zgodovini sploh ni bilo posledica nesreče, pač pa so v času zalivske vojne leta 1991 Iračani  v morje načrtno izlili cca 11 milijonov sodčkov (1 sod = 158.9 litra) nafte. S tem so želeli preprečiti prihod ameriških vojakov. Posledice za okolje so bile katastrofalne. Oljni madež je presegel velkost 160 km x 42 68 km in je bil debel do 13 cm.

 

 

 Največja razlitja v zgodovini:

Gulf War Oil Spill (1991 – Kuwait)

11,000,000 sodov

Lakeview Gusher (1910-11 – California, USA)

9,000,000 sodov

Deepwater Horizon (2010 – Gulf of Mexico)

4,9000,000 sodov
Ta nesreča je bila v zadnjem času najbolj odmevna. Posebna komisija, ki je preiskovala izliv nafte v Mehiškem zalivu, je izdala prvi del uradnega poročila. Do sistemskih napak, ki so botrovale nesreči na naftni ploščadi Deepwater Horizon, je prišlo zaradi varčevanja denarja in časa družb, ki so sodelovale z britanskim podjetjem British Petrolium (BP).

Hude posledice za ptice
Nafta prodira v strukturo perja ptic, kar zmanjšuje izolacijske sposobnosti, zaradi česar so ptice bolj izpostavljene temperaturnim nihanjem in so v vodi precej manj živahne. Prav tako se pticam zmanjša sposobnost letenja, krmljenja in možnost pobega pred plenilci. Ptice običajno zaužijejo nafto, ki pokriva njihovo perje, ta pa povzroča poškodbe ledvic, spremembe v delovanju jeter in prebavnega trakta.

Comments are closed.